ШВЕДСЬКА КІРУНА - БЛИЗНЮЧКА КРИВОГО РОГУ
У шахтарському місті Кіруна на півночі Швеції ідбувся 19-й великий Конгрес TICCIH з вивчення та збереження промислової спадщини. Від України його учасниками стали доценти кафедри туризму та економіки Криворізького педагогічного університету Володимир Казаков та Вікторія Пацюк.
Крім участі в конгресі, наші земляки також ознайомилися з об’єктами промислового туризму в Кіруні, методикою організації екскурсій на діючі гірничі підприємства, технікою та методикою проведення таких екскурсій.
За словами науковців, подібність гірничих об’єктів Кіруни до Кривого Рогу дозволяє застосовувати отриманий досвід і в Україні, зокрема, в нашому місті.
Володимир Казаков поділився з «Пульсом» своїми враженнями від подорожі до Скандинавії.
Алкоголізм - це хвороба
За часів царизму заможні купці, які перебували у професійній гільдії, у разі запою могли взяти відпустку через тривалий загул. Це називалося «хворобою душі».
Нині проблема алкоголізму залишається актуальною для нашого суспільства. Сьогодні хвороби, пов’язані з різними видами залежності організму, підлягають лікуванню у відповідних медичних закладах. Там, окрім виведення із запою, лікують сучасні душевні хвороби, розлади психіки та поведінки.
Такі спеціалізовані установи мають різні типи відділень: закритого й відкритого типу, а також денні стаціонари. До якого саме відділення потрапить пацієнт, залежить від ступеня його сп’яніння та рівня небезпеки для оточення. Але краще, щоб людина, яка зловживає алкоголем, звернулася до фахівців не у невідкладному стані, а усвідомивши свою життєву помилку та прийнявши рішення лікуватися свідомо.
«Український» - з пампушками, «Полтавський» - з галушками
На базі одного з криворізьких коледжів відбувся патріотично-волонтерський марафон «Від Покрови до Перемоги». Родзинкою заходу став «Борщ-Фест», на якому були представлені різні види цієї страви. Мою увагу привернули дві з них. Зізнаюся чесно: я продегустував головні страви і вирішив познайомитися з їхніми авторами.
У ЗСУ є спеціальність, яка користується особливою повагою серед захисників, кухар. Від його роботи залежить не лише самопочуття та настрій, а й бойовий дух бійців. Що входить до обов’язків кухаря ЗСУ, за що він відповідає - про це ми розмовляємо з кухарем 77-ї окремої аеромобільної бригади Артемом Хемієм.
Детальніше: «Український» - з пампушками, «Полтавський» - з галушками
Чому подорожчало сало?
Коли ви востаннє купували сало на ринку? Під час останньої зарплати, тобто трохи менше місяця тому? Робили, як і більшість криворіжців, «оптову» закупівлю, щоб вистачило на місяць? А місяць закінчується, і у морозильнику сала вже немає, і ви чекаєте зарплату, аби знову поїхати за ним та іншими продуктами на ринок.
На жаль, там вас чекає величезне розчарування. Бо сало подорожчало. І не просто подорожчало, а дуже сильно. Так, на ринку «Ювілейний» те сало, яке ще три тижні тому коштувало 280 грн за кг, тепер коштує 400 грн за кг. А те, що можна було купити за 200 грн, тепер коштує 270 грн. Непогане таке зростання ціни майже на третину менш ніж за місяць, чи не так?
Чим хороші грецькі Халкідікі
Цілодобова військова напруга, яку ми відчуваємо, змушує нас хоч би раз на рік, хоч на кілька днів відпочити. Змінити обстановку. Перевести дух. У 2025-му я вибрав для відпочинку Грецію. Ця країна не найближча і не найдешевша, зате давня і досить екзотична. Оформивши двотижневу відпустку, в серпні я вирушив у подорож на півострів Халкідікі.





