Як криворіжці будуть святкувати Великдень

5-2Серед традиційних свят в українській культурі є свято Великодня, яке збентежує душу. Воно є найсвітлішим святом весни, і пов’язують його з Воскресінням Христовим, яке розкриває радість перемоги Божого Сина над смертю й вічним забуттям. В ці святкові дні ми, як ніколи, відчуваємо родинний зв’язок з нашими предками.

Про те, чи дотримувалися посту, як будуть святкувати Великдень, і що буде на святковому столі, кореспондент «Пульсу» запитала в мешканців міста.

Марія Василівна, 75 років:

­ Посту перед Великднем я дотримуюсь все життя, бо так робила моя мамуся. А святкувати буду, як і багато років поспіль. В Святу суботу рано прокинусь, поставлю опару і напечу багато пасок. Прикрашу їх. Моя мама здобні косички робила, клала поверх пасок, це дуже красиво. Освячую все в церкві. Потім приходять до мене родичі. Ці дні найщасливіші в році, бо згадуємо спочилих, вшановуємо їх.

Борис та Олена Черних:

­ Ми родом з Рубіжного Луганської області. Я розповім, як ми святкували це свято вдома. Моя дружина пекла багато пасок, фарбувала яйця. Після освячення в церкві та розговіння вдома, ми шли на цвинтар, щоб пом’янути близьких. На Великдень ­ до одних родичів, а на Червону Гірку їздили в інше місто ­ до других.

Оксана, 16 років:

­ У Великдень усі наші родичі збираються за святковим столом, за таку можливість ми обов‘язково дякуємо нашим захисникам. За тиждень до свята прибираємося в оселі. Мама складає список харчів, які потрібно придбати. Піст ми проводимо з молитвою. Відвідуємо храм. У Чистий четвер печемо пасочки, а в неділю ­ святимо їх, а також яйця, ковбаску та інші великодні страви.

Наталія Доценко, 45 років:

­ Перед Великоднем я кожного року вирушаю до свекрухи у Львів. Наша родина Страсну п’ятницю завжди проводить там разом. В Святу суботу ми всі разом печемо пляцки (великі пироги з різними начинками ­ мармеладом, шоколадом, варенням). А моя свекруха пече дуже смачні пас­ки: з родзинками, ромом, горіхами, медом, чорносливом. Збираємо пасхальний кошик та йдемо до церкви на службу, а опісля сідаємо за стіл. Також традицією залишається у цей день ходити у гості та обмінюватися пасками й писанками.

Вікторія та Андрій (розповідає Андрій):

­ Ми плануємо одружитися в серпні, тому хочемо саме в ці святкові дні познайомити наші родини. Бо Віка ­ місцева, а я ­ з Кам’янського, то хочу, щоб ми поїхали до мене додому. Там моя мама готується з нетерпінням зустріти мою наречену та її маму, буде знайомство з батьком, бабусею, прийдуть інші родичі. Хочу при всіх оголосити, що скоро наше весілля, тому дуже чекаємо на Великдень.

Тетяна Трошева, 54 роки:

­ Посту не дотримуюсь, здоров’я вже не те, але з повагою ставлюсь до традицій, завжди Страсну неділю проводжу в молитвах за наших воїнів, мир в Україні. Буду пекти паску: до мене прийдуть родичі, знайомі, посидимо, розговіємося. Я завжди паски віддаю і потребуючим, люблю, коли хтось пом’яне моїх близьких. На Великдень готую холодець, окрошку, смажу курку.

Олена, 30 років:

­ Я з друзями їду на Великодні свята в Долинський район, там живе наша подруга. Минулого року теж там святкували. На заході України існує звичай обливання водою у перший понеділок після Великодня. Моя подруга звідти, дотримується пасхальних традицій. Тому і нас можуть з відра холодною водою облити з ніг до голови. Але це завжди весело, бо обливання додає сил та здоров’я.

Миколай, 33 роки:

­ Я і моя дружина ­ християни­баптисти, і для нас Пасха величне свято. В такий день особливо відчувається радість за те, що ми живі, здорові та спасенні, пісні хвали звучать особливо щиро та проникливо, дитячі виступи недільної школи зворушують до глибини, проповіді сягають найтонших струн серця.

Юлія, 43 роки:

­ Моєї бабусі Катерини вже немає більше 20 років, але я завжди згадую, як вона в Святу суботу пекла паски у себе в хаті, а ввечері приходила до нас з мамою. Ми фарбували яйця в лушпинні цибулі та лягали спати. О третьої ночі прокидались та йшли до церкви. В церковному дворі бабуся сиділа на лавочці з пасхальним кошиком, а я в цей час заходила в храм, ставила свічки. Потім вона йшла до храму. Зранку паски освячували. Пам’ятаю батюшку Анатолія Макуху. На жаль, він загинув у 2022 році. Я, окрім пасхи та яєць, освячую мед та багато цукерок, щоб роздати їх за упокій душі моїх померлих родичів.

Наталія Чернявська, 66 років:

­ Я готую паски за старовинними рецептами. Йду до приятельки і разом з нею десь о четвертій ранку топимо піч. Тісто для паски обов'язково повинно підійти кілька разів, не потрібно скупитися і на його вимішування. Під час його замісу ми молимося. Всі ці клопоти покликані очистити нашу душу перед Світлим воскресінням, щоб зробити свято ще добрішим і щасливішим. А ще я готую сирну паску. Вона має форму усіченої піраміди, що символізує гроб Господній. Освячуємо крашанки та паски в церкві, молимося за перемогу, а потім до нас приходять родичі, друзі, сусіди.

Віктор Михайлович, 58 років:

­ У нашій родині Великдень ­ одне з найважливіших свят. Ми починаємо готуватись до нього заздалегідь, купуючи продукти. Всі разом прибираємо будинок в Чистий четвер, прикрашаємо його новими скатертинами та давніми рушниками. У неділю з дружиною йдемо до церкви на святкову службу, а потім повертаємось додому, де нас чекає родинний обід, що приготували діти. Наші традиційні страви на Великдень ­ це паска, крашанки, ковбаса, шинка, м'ясні страви та різноманітні солодощі. Люблю проводити час з рідними та друзями, обмінюватись крашанками та дарунками і готувати смачні страви разом.

Надія Балановська, 48 років:

­ Поїду в Канів до батьків. Паски я інколи печу, а буває ­ купую, вибір зараз дуже великий. Або я, або мої батьки освячуємо паски, а потім у нас збираються родичі святкувати. Завжди багато готуємо страв, смажимо шашлики, а я ще люблю, коли на столі багато молодої зелені.

Інна Балаян, 40 років:

­ Я вірменка. Вірменські християни говорять один одному: «Христос воскрес із мертвих!» ­ «Благословенне Воскресіння Христове!» Це велике свято. Пасху у вірменів прийнято святкувати на природі, з різними цікавими забавами, танцями і піснями біля вогнищ. Обов’язковими стравами цього дня є плов з куркою та запечена в лаваші риба, яка фарширована зеленню ­ цибулею, петрушкою, молотими горіхами. А через сорок днів після Пасхи наступає свято Вознесіння, ми святкуємо його так само, як і Пасху.

Маргарита Гнеушева, 70 років:

­ До Великодня збираюся напекти пасок, бо чекаєю внуків, у мене їх четверо. Минулого року я знайшла один цікавий рецепт, і вийшло дуже смачно, тому й цього разу готуватиму за ним. Також будемо фарбувати яйця цибулинним лушпинням. На Великдень обов’язково підемо святити кошик, покладемо туда яйця, паску, сало, кагор. Будемо святкувати вдома, адже після цього відчувається якась радість та піднесення. Головне, щоб окупанти не зіпсували всім нам свято.

Вікторія Гусакова

16.04.2025