Визначна бібліотекарка

11-1Сучасний інформаційно насичений світ заснований на знаннях, здобутих шляхом книгодрукування та дбайливого книгозберігання. Тому надзвичайно важлива в університетській освіті бібліотечна справа. Криворізький національний університет пишається тим, що в його стінах працювала відома бібліотекарка ­ Ніна Михайлівна Кудряшова.


   Вона народилася 29 березня 1928 року в селі Шес­терня Широківського району Дніпропетровської області. Свою трудову діяльність розпочала після закінчення Херсонського культурно-­просвітницького технікуму (1947 р.), працювала завідувачкою бібліотеки у місті Марганець (1947­-1952 рр.). Згодом заочно закінчила Ленінградський державний інститут культури та Миколаївський державний педагогічний інститут.
   Ніна Михайлівна -­ людина­-легенда, адже з 1952 р., понад 50 років, очолювала колектив бібліотеки Криворізького національного університету (у минулому Криворізького гірничорудного інституту/Криворізького технічного університету). Будучи прозорливим і мудрим стратегом бібліотечної справи, вона зуміла організувати її так, що бібліотека стала першою в регіоні серед бібліотек вишів за обсягом, цілісністю та інформативністю фонду. За 50 років керівництва бібліотечні фонди нашого вишу зросли від 50 тис. до 1 млн примірників книг, періодичних видань, дисертацій, авторефератів, звітів науково­-дослідної роботи (НДР), перекладів та інших видань українською, німецькою, англійською та іншими мовами. Фонд рідкісних та цінних видань склав понад 3 тис. примірників. Досвід організації Ніною Михайлівною цікавих виставок та презентації видань вивчався на загальнодержавному рівні.
   Завдяки високому професіоналізму, інтелекту, негасимому творчому натхненню, а також чуйності, великодушності, готовності зрозуміти та почути кожного, Ніна Михайлівна заслужила глибоку повагу та непорушний авторитет серед науковців університету та міста, серед студентів та своїх колег. Етичною нормою її життя були душевна щедрість, участь у житті кожного та добре слово.
   Керівництво університету високо цінувало Ніну Михайлівну як досвідченого фахівця та вмілого організатора великого бібліотечного колективу.
   Указом Президії Верховної Ради СРСР за плідну працю її було нагороджено орденом «Знак Пошани».
   Пам'ятаємо та шануємо університетських корифеїв, до лав яких щиро та з повагою у серці відносимо бібліотекаря з великої букви ­- Кудряшову Ніну Михайлівну.

Колектив наукової бібліотеки КНУ